Utrecht Monitor 2024: Een hoge score op brede welvaart, maar er zijn ook zorgen

Deze week verscheen de Utrecht Monitor 2024, waarin de gemeente Utrecht met cijfers en trends laat zien hoe de stad ervoor staat. In de monitor wordt onder meer ingegaan op persoonlijk welzijn, onderwijs, gezondheid, sociale samenhang, milieu, arbeidsmarkt, economie en veiligheid. Door zo breed naar de Utrechtse maatschappij te kijken geeft de monitor inzicht in Lees verder… »


Kosten herstel wervengebied naar beneden bijgesteld

Het herstel van werfkelders ligt op schema: 18 kelders zijn hersteld, 12 kelders worden nu opgeknapt en er zijn 22 herstelplannen gereed. Keldereigenaren weten de subsidieregeling voor kelderherstel te vinden: er is voor circa € 3,4 miljoen aan subsidies uitgekeerd. Dit meld de gemeente Utrecht. Hiermee blijft het wervengebied veilig en blijft dit bijzondere erfgoed Lees verder… »


‘In de horeca en (detail)handel staat het water tot aan de lippen’

Het zijn zware tijden voor ondernemers in de horeca en (detail)handel, de sectoren die het hardst getroffen zijn door de coronamaatregelen. Er heerst veel verborgen armoede en maar liefst een kwart van hen kampt met burn-outverschijnselen. Dat blijkt uit cijfers van de dertiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en Hogeschool Utrecht Lees verder… »


Start verbouwing gevel TivoliVredenburg

De ingang van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein gaat op de schop. Vanaf maandag 29 april start de aannemer met de sloop van de oude gevel. Dit duurt ongeveer vier weken. Dan wordt de nieuwe entree met twee draaideuren geïnstalleerd. Eind zomer 2024 is het werk aan de buitenkant klaar. De nieuwe ingang krijgt veel glas. Lees verder… »


Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie

Hoe groen, inclusief en eerlijk ondernemen Utrechtse bedrijven? Deze week presenteerde de gemeente Utrecht de eerste Utrechtse Nieuwe Economie Index (Utrechtse NEx), waarmee in kaart is gebracht hoe Utrechtse bedrijven zich inspannen op onderwerpen als biodiversiteit, circulaire economie en inclusief ondernemen. De Utrechtse NEx is een lokale doorvertaling van de Nieuwe Economie Index (NEx), het Lees verder… »


Koningsdag in Utrecht

26 en 27 april worden Koningsnacht en Koningsdag weer uitbundig gevierd in Utrecht. De gemeente verwacht veel bezoekers van binnen en buiten de stad. Net als voorgaande jaren is er een breed aanbod aan evenementen en andere festiviteiten. Om de drukte in de stad te spreiden, zet de gemeente Utrecht verschillende maatregelen in, waaronder een Lees verder… »


Unikwartier Schuurt

Het piept, kraakt en schuurt in het Universiteitskwartier op zaterdag 20 april! Deze dag zetten 17 ondernemers de deuren wagenwijd open voor iedereen die iets wil ontdekken. Haal een goodiebag bij een van de kunstcaravans op het Janskerkhof, Nijntje Pleintje, Voorstraat of Lucas Bolwerk en ontdek wat er te doen is bij ondernemers tijdens Unikwartier Lees verder… »


Mobiele camera voor handhaving brom- en snorfietsregels

Utrecht zet vanaf 15 april een mobiele kentekencamera in voor de handhaving op brom- en snorfietsregels. Uit metingen blijkt dat ongeveer driekwart van de brom- en snorfietsers nog op het fietspad rijdt op plekken waar dat niet is toegestaan. De camera controleert of brom- en snorfietsers op de rijbaan rijden. Gemeentelijke handhavers controleren gezamenlijk met Lees verder… »


Wonen, werken en horeca in voormalig gevangenis Wolvenplein

Voormalig gevangenis Wolvenplein gaat open voor publiek met onder meer woningen, horeca en werkruimtes. Het college heeft de zogeheten concept-bouwenvelop met uitgangspunten voor deze herontwikkeling vrijgegeven voor reacties uit de stad. De bouwenvelop maakt o.a. de ontwikkeling van 36 huur- en koopwoningen en 12 short stay appartementen mogelijk. Er komt een hotel met een bijzonder, Lees verder… »


Onderzoek kostenregeling kelderherstel

Gemeente Utrecht heeft onderzoek laten doen om te komen tot een definitieve kostenregeling voor het herstel van kelders in het wervengebied. De definitieve kostenregeling moet er eind 2024 liggen. Het gesprek over de kostenregeling loopt sinds 2021. De gemeenteraad besloot toen om het herstel en behoud van het wervengebied anders aan te pakken, waarbij de Lees verder… »